Wednesday, March 30, 2011

Schoon genoeg van kern energie?

Zo ja, dan volg de link naar de website een laat je naam achter. Greenpeace is met een actie begonnen tegen uitbreiding van kernenergie in Nederland. Er is een landelijke manifestatie gepland op 16 april om te protesteren tegen nieuwe kerncentrales. We moeten ons goed beseffen dat we bezig zijn met het maken van radioactief afval dat nog schadelijk is tot in de lengte der jaren. Op dit moment is het zo dat kernafval nog 10,000 jaar schadelijk blijft voor de gezondheid, er van uit gaande van de minst strenge schattingen over schadelijkheid (US Environmental Protection Agency)¹. In Europa zijn de normen strenger, wat als gevolg heeft dat kernafval bijna 1 MILJOEN jaar schadelijk geacht wordt.

Dit feit, gekoppeld met het feit dat het ontwerpen en bouwen van een kerncentrale minimaal 10 jaar nodig heeft en bijna altijd door de overheid gefinancierd moet worden ivm het afbreukrisico, geeft mij niet echt een goed gevoel voor de houdbaarheid van het concept. Of liever, ik geef mijn geld eerder uit aan een innovatieve energieoplossing die mij binnen een aantal jaren weer rendement gaat opleveren en waarvan ik weet dat de kosten van de opruiming niet gaat uitsmeren over een periode die gelijk is aan de hele mensengeschiedenis tot nu toe.

Maar dat is niet de enige oplossing; wij als consumenten moeten ook verantwoordelijkheid nemen voor de energie die wij gebruiken. We moeten ook kritischer zijn in het kiezen voor schonere goederen, minder vliegvakanties nemen, vaker de trein of fiets ipv de auto nemen, minder vlees eten en minder etensresten weg gooien. Als iedereen 10% direct minder energie verbruikt dan zijn we heel goed onderweg naar CO2 reductie. Doe je televisie (of je computer) uit en ga appelmoes maken, of kippensoep met de resten van de geroosterde kip. Speel een bordspel met je kinderen of ga vrijen met je partner of een willekeurig iemand. Word je nog blij van ook!

¹ Vandenbosch, Robert, and Susanne E. Vandenbosch. 2007. Nuclear waste stalemate. Salt Lake City: University of Utah Press, 248

No comments: